Nieuwsbrief Stichting Hart voor het Twiske

Stichting Hart voor het Twiske zet zich in voor de bescherming van het Twiske. In dit Europees beschermde Natura2000-gebied mag je alleen recreëren zolang je de natuur niet verstoort. Dit is vastgelegd in de wet. Het Twiske valt ook onder de beschermingsregels van Natuurnetwerk Nederland. Daarom is Hart voor het Twiske tegen festivals en overnachtingen in het Twiske.

Proces tegen Camping Twiske Haven op 10 juni

Er mag al 50 jaar niet overnacht worden in het Twiske. Die nachtrust en donkerte is essentieel voor de 120 vogelsoorten in deze oase onder de rook van Amsterdam.

Ook de inwoners van Landsmeer en Oostzaan zijn niet blij met nachtelijke activiteiten in hun achtertuin. Bovendien wordt er 9.640 m2 ontnomen aan openbaar gebied. Het Twiske is van ons allemaal en bestemd als openbaar recreatiegebied waar iedereen van de rust en de natuur kan genieten.

Op 10 juni 2024 dient het Beroep van Hart voor het Twiske tegen Camping Twiske Haven bij de Rechtbank in Haarlem.

Rond de Stootersplas komen 8 campers, 5 safaritenten van 4 x 10 en 12 Ecolodges van 4 x 12 meter die zijn aangesloten zijn op elektra en riolering, en het hele jaar open zijn.

Dit is geen camping maar een vakantiepark.

De enige die hiervan financieel profiteert is de eigenaar van Twiske Haven. Campings en festivals zijn niet toegestaan in het Natura 2000-gebied het Twiske.

Hoger Beroep tegen Lentekabinet

Hart voor het Twiske voert een Hoger Beroep tegen de natuurvergunning, die voor 5 jaar is afgegeven aan festival het Lentekabinet.

Op 26 maart 2024 spande zij een Voorlopige Voorziening aan bij de Raad van State in Den Haag. In dit kort geding liet de rechter het belang van het festival zwaarder wegen dan dat van de natuur. Het Lentekabinet mag op 18 en 19 mei 2024 toch doorgaan.

De inhoudelijke uitspraak volgt later, bij het Hoger Beroep bij de Raad van State.

Hart voor het Twiske is vol vertrouwen over een positieve uitspraak.

Het goede nieuws is dat we Welcome to the Future (28.000 bezoekers) hebben tegengehouden. Na onze petitie, die door 7200 mensen werd getekend, besloot de Raad van Landsmeer op 29 november 2022 geen grote festivals op haar deel van het Twiske te willen.

Minder vogels door festivalherrie

Uit het Broedvogelmonitoringonderzoek dat het Lentekabinet van de Provincie moest maken, blijkt dat er vóór het festival meer vogels zaten dan erná. Dat wijst op ernstige verstoring. En dat mag niet in een Natura2000-gebied.

De op- en afbouw van het festival met zware machines duurt 2 weken. Dan is er het vervoer van de 32.000 festivalgangers en de herrie van de generatoren. Er schalt muziek van 100 decibel uit de boxen, terwijl de vogels aan het broeden zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat vogels al last hebben van meer dan 65 decibel, zelfs in het ei.

Een ander bezwaar tegen festivals is dat een groot openbaar gebied niet toegankelijk is voor andere recreanten.

Donaties

Wil je ons helpen om de strijd om het Twiske voort te zetten, steun ons dan met een gift.

Triodosbank IBAN: NL39TRIO0197614817

ten name van Stichting Hart voor het Twiske

Onder vermelding van: Donatie 2024 en uw emailadres

We willen iedereen bedanken die ons heeft gesteund!!

Stichting Hart voor het Twiske

info@hartvoorhettwiske.nl

ACHTERGROND

Het gaat slecht met de natuur

Het Twiske kreeg in 2013 de Natura2000-status. Dat is de hoogste beschermingsgraad die er is. Daarnaast valt het Twiske onder de bescherming van Natuurnetwerk Nederland. Maar de natuur staat enorm onder druk. Het aantal bezoekers groeide naar 1,6 miljoen, en er vinden onrechtmatig massale festivals plaats.

Uit de Evaluatie van het Natura2000-beheerplan Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske blijkt dat het slecht gaat met de natuur in het Twiske. Er zijn te weinig roerdompen en bruine kiekendieven ‘door teveel aan recreatie’.

Petitie tegen festivals en overnachtingen

In 2022 organiseerde Hart voor het Twiske een petitie tegen festivals en overnachtingen, die door 7200 burgers werd getekend, maar de politiek hield zich doof. Noodgedwongen stapte de Stichting naar de rechter, waarbij ze gesteund werd door het landelijke NatuurAlert en het Friese GroeneSterDuurzaam.

“Als je om de natuur te beschermen, naar de rechter moet, heeft de politiek zijn verantwoording niet genomen’’, zegt voorzitter Milou Mulder.

Landsmeer wil geen grote festivals meer in het Twiske

De oproep van Hart voor het Twiske werd wèl gehoord door de gemeenteraad van Landsmeer. Op 29 november 2022 besloot zij geen grote festivals meer in het Twiske te willen. Vervolgens werd Landsmeer door het Recreatieschap op het matje geroepen:

‘’Hoe denkt Landsmeer de gederfde festivalinkomsten ad. 60.000 euro te gaan compenseren?’’

Festivalinkomsten zijn echter helemaal niet nodig. Het aantal bezoekers groeit explosief. Het wegvallen van festivals wordt ruimschoots gedekt door stijgende parkeergelden. In 2020 leverde het parkeergeld 263.402 euro, en in 2021 al 380.693 euro, zo bleek uit een WOO-verzoek. Bovendien sponsorde de Provincie Noord-Holland in 2022 het Lentekabinet met 25.000 euro. Hoezo is er geld tekort?

Stichting Hart voor het Twiske

info@hartvoorhettwiske.nl

Voorzitter Milou Mulder 06 14721313

Secretaris José Berkhof 06 12842286

Vacature secretaris

Hart voor het Twiske is op zoek naar versterking van haar bestuur. Wilt u ons helpen met het beschermen van ons geliefde Twiske, als secretaris, of op andere wijze?

Mail ons, en we bespreken graag wat er voor u mogelijk is info@hartvoorhettwiske.nl