Interview met vertrekkend voorzitter

April 2020

Na bijna 7 jaar treedt Oliver Tan af als voorzitter van Stichting Hart voor het Twiske. Oliver zegt hierover: “Destijds in 2013 werd ik gevraagd en heb geen moment getwijfeld. Ik ben in mijn jeugd opgegroeid in Landsmeer en heb veel tijd doorgebracht in het Twiske. Velen van ons kennen zeker nog wel de waterspeelplaats “De Blauwe Poort”. Zo’n natuurgebied dichtbij Amsterdam is uniek. Daar wilde ik me graag voor inzetten.”.

De stichting Hart voor het Twiske is in 2012 opgericht om het landschap en de natuurwaarden in het natuur- en recreatiegebied “Het Twiske” te behouden en te versterken. Geen overbodige luxe door de druk van bezuinigingen, vercommercialisering en verstedelijking. Om zijn doel te bereiken heeft de stichting bij gemeenten, provincie of recreatieschap ingesproken en zienswijzen of bezwaren ingediend. Er zijn ook (ludieke) acties gevoerd zoals een duik in de Stooterplas tegen zwerfafval, een handtekeningenactie tegen gemotoriseerd botenverkeer en acties tegen een golfbaan en tegen een waterskibaan. En op dit moment voert de stichting actie tegen de plannen voor vakantiewoningen bij de haven.

Oliver Tan zegt hierover: “Deze ontwikkeling betreur ik zeer. De rust en stilte is noodzakelijk voor de natuur. Overnachten in het Twiske is wettelijk ook niet toegestaan. Gelukkig hebben we overnachtingen bij grote dancefestivals tegen kunnen houden, maar ook een kleine overnachtingsplaats kan overlast geven voor de natuur. Daarbij schept het  hoe dan ook een precedent voor de toekomst. En wij staan daar niet alleen in. We hebben namelijk samen met Platform Twiske geen Pretpark en de Partij voor de Dieren een petitie gestart en deze is al meer dan 3000 keer getekend. Ik hoop nog steeds dat Oostzaan en met name GroenLinks hier vanaf ziet”.

De grote dancefestivals zijn ook een heet hangijzer bij de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. De festivals vinden plaats in het broedseizoen en hebben een enorme impact op het gebied. Oliver hierover: “De schade op de natuur wordt nu alleen beoordeeld door de Provincie. Maar deze toets is beperkt. De toets wordt namelijk gebaseerd op oude criteria die niet de bescherming bieden die tegenwoordig nodig is. Dit blijkt ook uit de stikstofuitspraak.”.

Oliver blijft het Twiske een warm hart toedragen, maar dan niet meer via de stichting. Oliver: “We moeten zuinig zijn op dit unieke stukje natuur en waakzaam blijven voor de constante druk van verstedelijking en toerisme. Maar het wordt tijd dat ik het stokje doorgeef. Ik wens het bestuur heel veel succes. En wil hierbij vooral alle vrijwilligers, donateurs en anderen bedanken die ons de afgelopen jaren hebben gesteund!”.

Vanaf januari 2021 bestaat het bestuur van stichting Hart voor het Twiske uit: 

  • Milou Mulder, voorzitter (bestuursondersteuning sinds 2019 )
  • Jose Berkhof, secretaris (samenwerking vanaf 2012 als oprichter Platform Twiske geen Pretpark in 2005)
  • Peter Hazes, penningmeester (bestuursondersteuning sinds 2019)